BOCKTOBER bij Bossche Brouwers
03oct(oct 3)16:0017(oct 17)16:00BOCKTOBER bij Bossche Brouwers
Event Details
In heel oktober kun je bij Bossche brouwers Bockbier proeven van verschillende brouwerijen! Tip: vraag kleine proefglaasjes bij je bockbiertje en deel met vrienden en stel zo je eigen proeverij
Event Details
In heel oktober kun je bij Bossche brouwers Bockbier proeven van verschillende brouwerijen! Tip: vraag kleine proefglaasjes bij je bockbiertje en deel met vrienden en stel zo je eigen proeverij samen! Met bockbier van brouwerijen D'n Draok, Uthoka, Brand, Van Moll, 100 Watt, Homeland, Kees, 't IJ, Oersoep en Jopen!
(Facebook event kan helaas maar maximaal 2 weken duren, maar het is dus écht heel oktober!)
/////
Geschiedenis Bockbier (wikipedia):
Het verhaal gaat dat de naam aan het begin van de 17e eeuw in Beieren ontstaan is en een verbastering zou zijn van Einbecker Bier. Einbeck was in de middeleeuwen een beroemde bierstad in Nedersaksen. Het bier werd tot ver buiten de stadsgrenzen geëxporteerd. Het werd onder meer geleverd aan de Hertogen van Beieren, die het buitengewoon lekker vonden, maar ook veel te duur vanwege de hoge accijnzen. Hertog Willem V besloot een eigen brouwerij op te richten om het Einbecker bier na te laten maken.
In 1591 werd daarmee begonnen in het Münchener Hofbräuhaus. Maar hoe goed de Beierse brouwers ook hun best deden, hun bier haalde het niet bij het Einbecker bier. Rond 1612 werd een brouwer, Elias Pilcher, uit Einbeck naar Beieren gehaald om het Einbecker bier te brouwen. Hij slaagde erin een bier "nach Einbecker Art" te brouwen.
"Einbecker Bier" werd op z'n Beiers als "Ainpöckisch Bier" uitgesproken, verkort "Ainpöck" en ten slotte vroeg men in het gewone spraakgebruik om "Ein Bock". Met een bok heeft de naam dus niets te maken, maar op etiketten wordt wel vaak een bok afgebeeld.
Er zijn nog meer verhalen over de oorsprong en naamgeving van het bokbier, waarin wel een verband met de bok wordt gelegd. Het zou te maken kunnen hebben met de Germaanse god Donar (soms afgebeeld als half mens, half bok) die op een bokkenwagen langs de hemel rijdt, en tegelijkertijd de vruchtbaarheid symboliseert. De nieuwe gerst- of tarweoogst werd gevierd met het zojuist bereide nieuwe bier: bokbier dus. De tarwe of gerst wordt eind van de zomer geoogst en kon na bewerking (mouten) worden gebruikt om de eerste brouw van dat seizoen te brouwen. Ondertussen is het dan herfst en dus de 'herfst'-bok.
more
Time
3 October 2024 16:00 - 17 October 2024 16:00(GMT+02:00)
Location
Brouwpodium Bossche Brouwers aan de Vaart
Recente reacties